2020 nem kezdődik majd jól sok önkormányzat számára, mivel jelentősen emelkedni fognak az orvosi ügyeleti költségek. Már ha lesz egyáltalán olyan cég, amelyik vállalja a feladatot. 

Június 17-én jelentette be az ERGO – Ambulance Egészségügyi Szolgáltató Kft., hogy a szerződésben rögzített 6 hónapos határidővel felmondja az orvosi ügyelet ellátásra vonatkozó szerződését a péceli önkormányzattal. A település vezetése szeptemberben írt ki pályázatot a feladat ellátásra, de az önkormányzat tájékoztatása szerint érdemi pályázat nem érkezett. Emiatt kényszerhelyzetbe kerültek, vészmegoldásként végül a maglódi Rescue-Med Kft.-t bízták meg, akik december 17-től látják el a feladatot. Csakhogy míg eddig Pécelen volt az ügyeleti központ, a betegek a helyi rendelőbe mehettek, mostantól maglódra kell átmenniük, ha panaszuk lenne. Kétség kívül mindez jelentős visszaesés a szolgáltatásban.


Miből van bevétel?

Az orvosi ügyeletet biztosító szolgáltatók a feladatellátásuk kapcsán több helyről kapnak finanszírozást. Egyrészt van egy megállapított finanszírozás a lakosságszám alapján amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapnak. Ezen a fejkvótán felül pedig a velük szerződésben álló önkormányzatoktól is kapnak pénzt, ami egyéni megállapodás minden esetben. Itt a szolgáltatók szerződésben fektetik le, hogy lakosonként hány forintért vállalják el a szolgáltatást. Értelemszerűen minél nagyobb az ellátandó terület, és minél több a lakos, annál nagyobb a finanszírozási összeg is.


Pécel után jöhet Monor, Gyömrő?

Hamarosan több környező település is hasonló cipőben járhat, mint Pécel. A Gyömrőn és Mendén közösen kötött szerződés keretében szolgáltató Inter-Ambulance Zrt. vezérigazgatója már novemberben jelezte: nem tudják folytatni az ügyeleti szolgáltatást, ha nem kapnak plusz pénzt a két településtől. Ez decemberben Gyömrő esetében a szerződéses összegen felül 200.000 forintot jelentett. A cégvezető egyúttal jelezte: januártól jelentős emelésre kényszerülnek, mivel folyamatosan veszteséges számukra az ügyeleti szolgáltatás. Ennek oka pedig az ügyeletet ellátó orvosok jelentősen megnövekedett óradíja. Gyömrőnek 2020-ban ez legalább plusz ötmillió forintos kiadást jelenthet a jelenlegi állás szerint. Feltéve, ha a jelenlegi szolgáltató egyáltalán folytatja majd a működését, mivel nyáron lejár a szerződése, és nem biztos, hogy újra elindulnak a nyilvános pályázaton.

Monoron is hasonló a helyzet, ott a szolgáltató a duplájára emelné a lakosonkénti díjat. Úgy tudjuk, hogy a Monor és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás (TÖKT) több önkormányzata is vállalhatatlannak tartja az új anyagi feltételeket, mivel egészen egyszerűen nem tudják kigazdálkodni. Egyelőre emiatt még nem született döntés a hogyan továbbról.


Nagyobb ellátási terület, sok kompromisszum

Gyenes Levente Gyömrő polgármestere nemrég azt mondta, hogy a jövőben ebben a formában szinte biztosan nem lesz fenntartható az orvosi ügyelet a települések számára. Mivel a szolgáltatók valóban kimutatták a jelentős költségnövekedést, szerinte is elkerülhetetlen lesz a finanszírozási díj emelése, kérdés, hogy ezt hogyan tudják kigazdálkodni az önkormányzatok.

Megoldás lehet erre, ha több település áll össze és köt szerződést egy szolgáltatóval. Ennek viszont hátránya is van, mivel egy helyen lesz csak orvos, minden érintett városból oda kellene mennie a betegeknek. Erre korábban volt példa Gyömrőn is, akkor Maglódon volt az ügyeleti központ, de a lakossági felháborodás elsöpörte ezt a rendszert.

Információink szerint több városvezető közös fellépést sürget az ügyben. Azt szeretnék elérni, hogy az állam vegye át az önkormányzatoktól az ügyeleti ellátás biztosításának feladatát is. Vannak viszont olyan vezetők is, aki óva intenek ettől, negatív példaként hozva fel a szemétszállítás államosítását, ami szépen lassan összeomlik.

Hogy mit hoz a 2020-as év, egyelőre nem tudni. Egy azonban biztos: orvosi ügyeleti ellátásnak lennie kell, csak azt nem tudja lassan senki, hogyan és miből fizessék ki az önkormányzatok?
06:00, 12:00, 18:00, 20:08 - Gyömrő Info Magazin
06:15, 12:15, 18:15, 20:24 - Honvéd 7
06:31, 12:31, 18:31, 20:40 - Könyves percek
06:59, 12:59, 18:59, 21:08 - A doktor 15. rész - Cukorbetegség
07:06, 13:06, 19:06, 21:15 - Tanulószoba 15.rész
07:12, 13:12, 19:12, 21:21 - Vegyesváltó - Pénzes Laura és Penszki Gergő
07:38, 13:38, 19:38, 21:47 - Gyere ahogy vagy!!