Tavaly december óta nem fizeti a Pest Megyei Kormányhivatal a gyömrői okmányiroda épületének közüzemi számláit. Több mint négy millió forintos tartozást halmoztak fel. 

2015-ben Dr. Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott is büszkén mosolygott a gyömrői okmányiroda átadásánál. Az egykori hivatali épületet a Gyömrői önkormányzat újíttatta fel és alakítatta át a kormányhivatal igényei szerint, közel húsz millió forintból. 2015 decemberében költözött oda az okmányiroda valamint a gyámhivatal. Hivatalosan a Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatalának Gyömrői Kirendeltsége az épület, mely Gyömrő város tulajdonában maradt. A felek megállapodást kötöttek, melynek értelmében az épületet a kormányhivatal használja, az ebből adódó költségeket is ők fizetik. Pontosabban csak fizetnék, merthogy egyetlen forintot sem utaltak eddig. 

A havi számlákat a gyömrői hivatal kifizeti, majd kiszámlázza a Pest Megyei Kormányhivatalnak, vagyis a szolgáltatók felé hivatalosan tartozás nincs, de az önkormányzat felé immáron 4,1 millió forinttal tartozik a megyei kormányhivatal.
Itt még mindenki mosolygott: Gyenes Levente, Dr. Tarnai Richárd és Dr. Szűcs Lajos


Megkeresésünkre a Pest Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztálya elismerte a tartozás tényét és annak 4 millió forintos mértékét is.  Válaszukban azt írták: a kormányhivatal gazdasági helyzete nem tette lehetővé az államháztartáson belüli tartozások időbeni kifizetését.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben időben fogják-e fizetni a számlákat azt válaszolták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, de a kormányhivatal költségvetését központilag határozzák meg. Hozzátették: a felettes szervnél már kezdeményezték a „költségvetési bázisadatok” javítását.

Magyarán szólva a Pest Megyei Kormányhivatal költségvetése jelenleg egész egyszerűen nem fedezi a működési kiadásokat.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e egyéb tartozása a kormányhivatalnak, ám erre nem válaszoltak. Levelükben azt írják, ebben a kérdésben a Magyar Államkincstár ad felvilágosítást. Megkerestük őket is, ha kapunk választ, az közzé tesszük.


Az ügyben megkerestük a Gyömrői Önkormányzatot is. Ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy minden hónapban küldik az aktuális számlákat, valamint augusztus végén egy aktuális számlaegyeztető is küldtek, de erre válasz sem érkezett. A városvezetés természetesen nem hagyja, hogy esetleges közütemi díjtartozások miatt probléma merüljön fel az okmányirodai szolgáltatással, így a jövőben is fizetni fogja a számlákat, de remélik, hogy minél előbb rendezi egyre jelentősebb tartozását a kormányhivatal. Már csak azért is – tették hozzá –, mert az így befolyó pénzt a városra tudnák költeni.

06:00, 12:00, 18:00, 20:09 - Gyömrő Info Magazin
06:12, 12:12, 18:12, 20:22 - Háttérben 24. rész - Hadihajók
06:57, 12:57, 18:57, 21:06 - Könyves percek
07:19, 13:19, 19:19, 21:28 - A doktor
07:25, 13:25, 19:25, 21:34 - Honvéd 7.
07:39, 13:39, 19:39, 21:48 - Gyere ahogy vagy!!