Összesen közel egymilliárd forint összértékben épülhet új sportközpont Gyömrőn 2016 és 2018 között. Az első ütem, mely műfüves focipályát, valamint füves centerpályát foglal magában már jövőre elkészül. Egy új sportcsarnok és a kiszolgáló létesítmények 2017-ben épülnek meg.

A beruházásra az úgynevezett TAO-s keret biztosít forrásokat, melyre sikeresen pályázott a Magyar Labdarúgó Szövetségnél az UFC Gyömrő vezetése. A látványsportok támogatására szolgáló keretrendszerben most első körben nagyobb cégek több mint 297 millió forintot adtak a vonatkozó jogszabályok szerint városunk sportolóinak. Gyenes Levente polgármester elmondta, hogy az UFC a városvezetéssel egyeztetve egy kiváló szakmai tartalmú pályázatot adott be, melyet az MLSZ támogatott. Az igazán nagy feladat a megítélt keretösszeg feltöltése volt, hiszen ez minden egyesületnek saját feladata.  A polgármester saját bevallása szerint minden komolyabb üzleti kapcsolatát megmozgatta, több tárgyaláson is részt vett, így rövid idő alatt sikerült a teljes összeget előteremteni saját kapcsolatrendszerén keresztül. 

Ebből a pénzből 2016 első felében megépülhet az új füves centerpálya, valamint egy szabvány műfüves focipálya is, ahol az edzéseket lehet majd tartani akár rossz időben is. A második ütemre 2017-ben kerülhet sor, amikor a pályákhoz kapcsolódó kiszolgáló épület, a lelátók valamint egy sportcsarnok is elkészülhet. Ezek megvalósítására szintén TAO-s források bevonásával lesz lehetőség. Az idei év egyeztetései nyomán egészen biztosan rendelkezésre áll majd a szükséges összeg – bizakodott Gyenes Levente. Mint mondta, nagy és komoly cégek ajánlottak fel a vonatkozó adójukat a gyömrői egyesületnek, akik elkötelezettek a projekt teljeskörű végrehajtása mellett.  

 

2014-es pályázati pénzt is felhasználnak

Arra a kérdésre, hogy mi lesz annak a tízmillió forintnak a sorsa, amit 2014-ben nyert az UFC a mostani székház felújítására Gyenes Levente azt válaszolta, hogy beépül a mostani pályázatba. Nem vész el az a pénz, az MLSZ vezetésével egyeztetve abban maradtunk, hogy beleforgathatjuk a mostani pályázatba – ismertette a helyzetet a városvezető. A polgármester arról is beszélt, hogy több szemrehányást is kaptak a tavaly megnyert pályázat kapcsán. Sokan számon kérték rajtunk, hogy ha megnyertük azt a pénzt, akkor miért nem újítottuk fel a székházat. 

Nos, amikor már sikeres lett a pályázat, kaptunk információt arról is, hogy akár egy új sportkomplexum építésére is pályázhatnánk. A felújítás kivitelezője a Market Zrt. lett volna, de ott tulajdonosváltás zajlott le, így minden csúszott. Addigra viszont befutott a mostani a pályázat, mi pedig úgy döntöttünk, hogy nem kezdünk bele a felújításba, mert akkor 15 évig a régi székházat üzemeltetni kellett volna. Az új sportközpont és a régi székház párhuzamos fenntartása viszont gazdaságtalan lenne, így a helyi sportvezetéssel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy inkább kivárjuk az új központ megépítését.

 

Új helyen a sportközpont

A polgármester a leendő sportközpont helyéről is beszámolt.

Mivel a mostani pályázaton csak zöldmezős beruházások vehettek részt, ezért új helyszínt kellett kijelölni a leendő sportközpontnak. A város belső részein sajnos nem áll több hektárnyi üres terület rendelkezésre ehhez a projekthez, így végül egy négy hektáros önkormányzati terület mellett döntöttünk sportolóinkkal közösen, amely a Mendei út mentén található az új ivóvízbázisunk szomszédságában. A mostani egy hektáros sportpálya helyett tehát egy négyszer akkora területen sportolhatnak majd a gyömrői fiatalok. 

Aki járt már a sportpályán, az pontosan tudja, hogy gyakorlatilag alkalmatlan sportolásra. Jelenleg külön elnöki engedéllyel lehet rajta mérkőzéseket játszani, de csak addig, amíg az új pálya el nem készül. Alacsonyan fekvő nagyon vizes területről van szó, amire százmillió forint felett kellett volna költeni, hogy normális állapotú legyen, de még akkor is kicsi lett volna, hiszen mellette már nincs hely továbbfejleszteni a pályát –vázolta a jelent a polgármester. 

Folyamatosan egyeztetünk az UFC vezetésével, akikkel közösen hozzuk a döntéseket. Természetesen nagyon örülnek annak, hogy belátható időn belül a térség egyik legjobb pályáján játszhatnak majd, és méltó körülmények között fogadhatják majd az ellenfeleiket – mondta Gyenes Levente.

 

2017 második felében vehetik birtokba

Persze az új pályán csak akkor lehet játszani, ha már minden elkészült. A polgármester szerint ez 2017 közepére várható. 2016-ben kész lesz a centerpálya és a műfüves edzőpálya. 2017-ben épülhetnek meg a lelátók és az öltözők, valamint a sportcsarnok is. Értelemszerűen csak akkor kap engedélyt a pálya, ha minden szükséges feltétel adott lesz a játékhoz. Ez az öltözők megépítését jelenti. Ezekre készülnek a tervek, tavasszal be is adjuk engedélyeztetésre. Amint megkapjuk az építési engedélyeket, már csak a kivitelezőkön múlik minden. 

Önkormányzatunk a 40 000 négyzetméternyi területet biztosítja a beruházáshoz. Ennek értéke közel négyszázmillió forint. Ezt szeretnénk önerőként elfogadtatni ehhez a beruházáshoz. Biztos vagyok benne, hogy megvalósulásával egy újabb büszkesége lesz ez városunknak!

(Fotó: magyarfutball.hu)

06:00, 12:00, 18:00, 20:59 - Gyömrő Info Magazin
06:13, 12:13, 18:13, 21:13 - Önkormányzati félóra - Gyenes Levente
06:40, 12:40, 18:40, 21:39 - Szemtől szemben - Hajdú András
07:12, 13:12, 19:12, 22:11 - Könyves percek
07:34, 13:34, 19:34, 22:34 - A doktor
07:41, 13:41, 19:41, 22:47 - Honvéd 7
07:52, 13:52, 19:52, 22:54 - Sporttárs - Tóth József
08:29, 14:29, 20:29, 23:30 - Gyere ahogy vagy!!