Májustól változik a zöldhulladék szállításának rendszere Gyömrőn. Míg eddig korlátlan mennyiségben lehetett ingyenesen lebomló zöld zsákhoz jutni, jövő héttől ingatlanonként csupán két zsák jár, a többit meg kell vásárolni, darabonként 460 forintért.

Hosszú éveken keresztül a gyömrői önkormányzat, illetve annak városüzemeltető cége végezte a zöldhulladékok szállításával kapcsolatos feladatokat. A rendszer működött, a lakosság számára ingyenes volt. 2016-ban az állam elvonta az önkormányzatoktól a hulladékszállítási feladatokat, és létrehozta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t. A lakosok ennek az állami cégnek fizetik a szemétdíjat, majd ebből kapnak meg valamennyit a szolgáltatást valójában ellátó kisebb helyi cégek. A különböző mérőszámok és szorzók alapján kikalkulált összeg több esetben nem fedezi a valós költségeket, erről az elmúlt időszakban több cég is beszámolt. Mivel az önkormányzatok önállóan nem tudják elvégezni a feladatot, különféle konzorciumokba tömörültek, így Gyömrő a Ceglédi Regionális céghez csatlakozott.

A lakosság a változásból eddig annyit érzett, hogy hosszú hónapokat késtek az első számlák, mivel az NHKV Zrt. nem tudta megoldani a számlázást a többször módosított határidőre sem.


Eddigi ingyenes volt, májustól brutálisan drága lesz

Ami Gyömrő esetében az önkormányzatnak köszönhetően évekig ingyenes volt, májustól az állami cégnek köszönhetően súlyos pénzekbe kerül majd a lakosoknak. Jövő héttől ugyanis ingatlanonként csak két darab lebomló, úgynevezett zöld zsák jár ingyenesen. Akinek ez nem elegendő, annak minden továbbit meg kell vásárolnia, darabonként 460 forintért. Vagyis, ha mondjuk valakinek nagyobb kertje van, és havonta szüksége van például 15 darab zöld zsákra, akkor májusban ez már legalább 5980 forintjába fog kerülni egyetlen hónapban. Maradva ennél a példánál, egy szezonban egy családnak akár 40-45 ezer forint plusz költséget is jelenthet a fizetőssé váló zöldhulladék szállítás.


Mezey Attila: nem értek vele egyet

Gyömrő polgármesterét is felháborítja az új rendszer, de Mezey Attila szerint az önkormányzat nem tud mit csinálni. Amíg önkormányzatunk végezte a hulladékszállítást, mi meg tudtuk oldani, hogy korlátlan és ingyenes legyen a zöldhulladékok elszállítása is. Az állam azonban elvette ezt a feladatot is tőlünk, a célra létrehozott állami vállalat pedig mostantól komoly pénzeket kér a lakosoktól ezért. Nem értek vele egyet, azt gondolom hogy ha mi meg tudtul oldani, akkor az államnak is meg kellene. Vagy ha ez nem megy, hagyni kellett volna, hogy mi végezzük tovább a feladatot – mondja a városvezető. Mezey hozzátette: semmilyen ráhatásunk nincs az eseményekre. Mióta az NHKV létezik, az önkormányzatoknak nincs beleszólása semmibe. Központilag határozzák meg a hulladékszállítás díját, és magát a rendszert is. Nem eltolni akarom a felelősséget, de látni kell: mi valóban nem tudunk mit tenni, kiszorultunk ebből a feladatból is.


Vizsgálódik az önkormányzat

Úgy tudjuk, azzal még a városvezetés is tisztában van, hogy ennyi pénzért nem fognak a lakosok zsákokat venni. Ám mivel a többség komposztálni nem fog, és égetni sem lehet, megjósolhatatlan, hogy mi lesz a rengeteg zöldhulladékkal. Hiába az állami cég fennhatósága, a probléma az önkormányzatoknál fog lecsapódni. Gyömrő polgármestere úgy látja, lépni kell az ügyben. Előkészítés alatt van egy kérdőíves felmérés. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a lakosaink többsége mit szeretne az új körülmények kapcsán. Olyan megoldás nem létezik, ami mindenkinek megfelel, de egy demokráciában el kell fogadni a többségi döntést is- mondja Mezey Attila. A polgármester hozzátette: a képviselő-testület és az illetékes szakbizottság is foglalkozik a kérdéssel, ami egyre égetőbbé válik. És ezt érthetjük akár szó szerint is, mert nem kizárt, hogy újra engedélyezni fogják a zöldhulladék égetését a városban, bár ettől még a polgármester is ódzkodik.
06:00, 12:00, 18:00, 20:29 - Gyömrő Info Magazin
06:20, 12:20, 18:20, 20:49 - Könyves percek
06:49, 12:49, 18:49, 21:18 - Az orvos válaszol 8.rész
06:57, 12:57, 18:57, 21:26 - Sporttárs -Vasas Építészek
07:29, 13:29, 19:29, 21:58 - Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó: Kraft Tamás
07:57, 13:57, 19:57, 22:26 - Gyere ahogy vagy!