Szép hosszú lesz az április 8-i országgyűlési választáson a Pest megyei 7-es számú választókerület egyéni jelölti listája. Hétfő kora délutánig 16 jelöltet vettek hivatalosan nyilvántartásba.

Alig egy hónappal a parlamenti választások előtt országszerte tapasztalható, hogy sosem hallott pártok ismeretlen jelöltjei lepték el a körzeteket. Nincs ez másként a vecsési központú 7-es választókerületben sem. Összesen 27-en adtak le ajánló aláírásokat, közülük 11-et utasított el a választási iroda, így jelen állás szerint 16-an szerepelnek majd a szavazólapon.


Akik esélyesek

Átnézve a jelölteket összesen négy olyan személyt találunk, akik mögött a parlamenti bejutásra esélyes párt áll:

  • a körzet jelenlegi képviselője Szűcs Lajos (fidesz-kdnp)
  • a gyömrői önkormányzati képviselő Sas Zoltán (JOBBIK)
  • a Demokratikus Koalíció jelöltje Nyeste Andrea
  • illetve a Lehet Más a Politikai színiben induló Apostol Klaudia
Ott lesz még a listán a Juhász Péter vezette Együtt színiben a vecsési önkormányzati képviselő Tóth Judit, de pártjának nincs jelentős esélye a parlamentbe kerülni.

Ismerős névvel is találkozhatunk a listán: most épp parlamenti képviselő szeretne lenni a Munkáspárti Kovács István, aki már kétszer is leindult a polgármesteri tisztségért Gyömrőn. Összesen alig pár tucat szavazatot kapott.

Indít jelöltet a Mi Nők Párt, a MIÉP, a Haza Pártja vagy épp a Momentum is. De az Összefogás párt, az EMMO vagy épp a KÖSSZ és a CSP jelöltje is ott lehet a szavazólapon. Ezekről a jelöltekről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni. Sem most, sem korábban nem kampányoltak, a helyi közéletben sem vettek részt. Igaz ez az őket jelölő szervezetekre is. Egyes feltételezések szerint leginkább csak az egymillió forintos állami támogatás reményében indultak el, mivel reális esélyük értékelhető eredményt elérni sem nagyon van.


Akiknek nem sikerült

11 olyan jelölt-aspiráns volt, akiknek már az 500 érvényes ajánló aláírás összegyűjtése is megugorhatatlan akadályt jelentett. Így járt a Bokros Lajos-féle Modern Magyarország (MoMa) jelöltje is. De a bukottak között találkozhatunk a Rend párt, a SZEM, vagy épp a Közös Nevező és a Nemzet és Béke jelöltjeivel is.


Lesz vita, de nem mindenkivel

Az 1% fölötti pártok jelöltjeinek szervez vitát az Eleven Gyál nevű civil közösség. A március 21-én este a gyáli Arany János Közösségi Házban káérdezhetik majd az érdeklődők a jelölteket. Az öt meghívott közül négyen vállaltak el a felkérést, így ott lesz Sas Zoltán, Apostol Klaudia, Nyeste Andrea és Tóth Judit is. Egyedül a kormánypárt jelöltje Szűcs Lajos nem hajlandó kiállni a választók elé. Ő a civilek felkérésére válaszolva azt írta, hogy sűrű programnaptárjában nem tud helyet szorítani a fórumnak, de azt is hozzátette: mivel mást gondol Istenről, hitről, nemzetről és családról, mint a szervezők, nem látja értelmét a vitának.

A szervezők szerint ilyen témákban nem is akartak vitázni, a képviselő-jelölteknek csupán lakossági kérdésekre kell majd válaszolniuk.
06:00, 12:00, 18:00, 20:29 - Gyömrő Info Magazin
06:20, 12:20, 18:20, 20:49 - Könyves percek
06:49, 12:49, 18:49, 21:18 - Az orvos válaszol 8.rész
06:57, 12:57, 18:57, 21:26 - Sporttárs -Vasas Építészek
07:29, 13:29, 19:29, 21:58 - Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó: Kraft Tamás
07:57, 13:57, 19:57, 22:26 - Gyere ahogy vagy!