Közeledve az áprilisi országgyűlési választásokhoz sorra jelentik be a megyei és térségi egészségügyi intézmények felújítását, bővítését. A megyei közgyűlés még januárban döntött róla, hogy összesen 60 újul meg, vagy épül a megyében. Ezek kizárólag önkormányzati tulajdonú intézmények, melyek egyenként 10-200 millió forint közötti támogatást kapnak.

Maglódon, Nagykátán, Pécelen vagy épp Sülysápon új rendelő vagy egészségház épülhet. 58 településen 60 projektre összesen 6,14 milliárd forintot költenek.

Ezen felül az Egészséges Budapestért Program keretén belül jut forrás a gyömrői szakrendelő felújítására, összesen 332 millió forint értékben. Monoron 1.2 milliárdból újulhat meg a szakrendelő.Pogácsás Tibor a térség országgyűlési képviselője bejelenti a Monori szakrendelő felújítását


A számok szépen mutatnak, vélhetően látványos és kétség kívül időszerű fejlesztések valósulnak meg a következő időszakban. Egyetlen tényezőről nem esik csupán szó: vajon a felújított, vagy épp most épülő intézményekben lesznek-e szakemberek?

A kormányzat szerint igen, hiszen – ahogy azt Rétvári Bence államtitkár a napokban mondta -  már „csak 400 orvos hagyja el Magyarországot évente”, ami csökkenő tendenciát mutat. Az érintett önkormányzatok is pozitívan nézik a helyzetet, örülnek a forrásoknak. Pedig ha kicsit körbenézünk, elég lesújtó a kép.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján a Kistarcsai Flór Ferenc kórházban jelenleg 9 orvost, valamint további rezidenseket keresnek. Egyebek mellett szülész-nőgyógyászból, belgyógyászból, de sürgősségi orvosból is hiány van. Az orvosokon kívül még tíz szakdolgozói betöltetlen állást találtunk.  Ezek között a nem elhanyagolható főnővéri pozíció, de keresnek ápolókat és műtős asszisztenst is.

A gyömrői és a monori szakrendelő is a fővárosi Bajcsy Kórházhoz tartozik, ahol még rosszabb a helyzet. Honlapjuk szerint jelenleg 56 (!) betöltetlen álláshellyel rendelkeznek. Azonnal tudnának felvenni belgyógyászokat, kardiológust, sürgősségi orvosokat, de radiológusból és sebészből is hiány van. A gyömrői szakrendelőbe asszisztenst és neurológus szakorvost is keresnek.

Vélhetően a komoly orvoshiány miatt is Gyömrőn csak januárban 23 rendelés maradt el.

Nemrég fejeződött be a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi osztályának első fejlesztési üteme. A 125 millió forintos beruházás azonban nem enyhít a kórház szakember hiányán.  Friss adatok szerint 17 betöltetlen orvosi, 15-15 szakdolgozói és gazdasági valamint műszaki álláshelyük van.

 
Sok településen okoz gondot a háziorvosi praxisok betöltése. Van, ahol évek óta nem találnak orvost, pedig lakást is kínálnak a praxisjog mellé. Nincsenek jobb helyzetben védőnői frontos sem, de a gyerekorvost is lasszóval próbálnak fogni a települések.

Az országos orvoshiány tehát az agglomerációban is érezteti hatását, ami kérdéseket vethet fel a mostani fejlesztések kapcsán is: vajon lesz-e elegendő szakember a megújuló, főként a most épülő egészségügyi intézményekben?
06:00, 12:00, 18:00, 20:03 - Gyömrő Info Magazin
06:11, 12:11, 18:11, 20:15 - Önkormányzati félóra - Hodruszky Lajos
06:36, 12:36, 18:36, 20:40 - Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó: Demeter György
07:01, 13:01, 19:01, 21:06 - Sporttárs: Haraszti Ádám
07:32, 13:32, 19:32, 21:37 - Gyere ahogy vagy!