2014 óta a harmadik polgármester-választásra kerül sor Gyömrőn vasárnap. A vezetői posztra hárman pályáznak. 

Gyenes Levente korábbi polgármester mandátumát még januárban szüntette meg a munkaügyi bíróság méltatlanság miatt, ezt követően írtak ki újabb időközi polgármester választást. Ilyenre legutóbb tavaly augusztusban került sor, akkor Gyenes korábbi lemondása miatt. Azon a bizonyos tavalyi választáson újra Gyenes Levente nyert, ráadásul soha nem látott magas eredményekkel, mind a részvétel, mind a támogatottság szempontjából.

Most vélhetően nem lesz 43%-os részvételi arány, és az sem valószínű, hogy a leendő nyertes 4610 voksot, vagy annál is többet kapjon. (Gyenes ennyit szerzett legutóbb) A legnagyobb kérdés az, vajon mennyire sikerül(t) aktivizálni a választókat, hogy rövid időn belül negyedszer is az urnákhoz járuljanak.

A mostani kampány kifejezetten nyugodt volt a városban. (Cikkünk megszületéséig legalábbis) A három jelölt közül kettő kampányolt, de ők is magukkal és saját programjukkal voltak elfoglalva, nem a másikkal.A kötelező induló, az ismeretlen független és az alpolgármester


A három jelölt közül egyedül Kovács István, a Munkáspárt támogatottja nem kampányolt. Mióta összegyűjtötték az induláshoz szükséges támogató aláírásokat sem őt, sem szimpatizánsait nem látni a városban. Mondhatjuk, hogy abszolút komolytalan indulóról beszélünk, és ezt erősíti az is, hogy a Munkáspárt mindenhol indít jelöltet, akik nem egyszer csupán 1-2 szavazatot kapnak. Tavaly szintén Kovács indult, 89 voksig jutott. Izgatottan várjuk, vasárnap hányan támogatják majd.

A helyi közéletben széles körben korábban nem ismert Békefi Miklós függetlenként méreti meg magát. Korábban volt már Gyömrőn képviselő-jelölt, akkor a Gyömrői Társaskör színiben indult, de nem nyert. Békefi kommunikációjának fő eleme az egykori PEVDI-ből származó hordók elásásával kapcsolatos legenda felderítése. Ennek kivizsgálására pénzt is gyűjtött, hogy volt szemétbánya területén műszeres mérésékeket végezhessenek, hogy vannak-e ott elásva hordók. A terület tulajdonosa - a gyömrői önkormányzat - várhatóan jövő héten dönt arról, hogy engedélyt ad-e a vizsgálatokra. A polgármester-jelölt több kiadvánnyal is jelentkezett, illetve online kérdőívek kitöltésére buzdítja a helyieket. Egyik kiadványában 100 napos, 10 pontból álló programot is hirdetett. Ebben egyebek mellett megígérte a kertmozi újraindítását, nyugdíjas utalvány bevezetését, vállalkozás ösztönző csomag beindítását, de babaköszöntő csomag bevezetését is tervbe vette. A valóban sok jó elemet tartalmazó programcsomag mellett egyetlen dolog nem szerepelt csupán: mindezek mennyibe kerülnének, és milyen forrásokból lenne rá fedezet.

Békefi egyébként igazi világjáró, számos országban járt és élt élete során. A monori születésű jelölt egyik első kiadványában finoman csak zseninek lett titulálva, és azt is megtudhatták a választók róla, hogy 4 évesen már a szolnoki felnőtt könyvtár hivatalos tagja volt.  Végzettségét tekintve egyébként újságíró, fordító és tolmács. Utóbbi tevékenységeit leginkább orosz nyelven végzi.A harmadik jelölt Mezey Attila jelenlegi alpolgármester, akit a Gyömrő 2000 Kör indított. A városvezetésben 15 éve dolgozó Mezey élvezi Gyenes Levente támogatását is, így nem meglepő, hogy kiadványaiban is utal rá: folytatni kívánja a közösen megkezdett utat. Ebben számíthat a Gyömrő 2000 Kör képviselőinek támogatására is, ami azért is fontos, mert a 11 tagú testületből 8 főt ők adnak. A jogi diploma megszerzése előtt álló, agrármérnöki végzettségű jelölt főbb programpontjai között szerepel a helyi közlekedés fejlesztése, a városkártya bevezetése, a járdaprogram folytatása és az egészségügy helyi szintű fejlesztése is. Új elemként jelet meg a városrész-fejlesztő program, mely a település egyes „kisközpontjainak” (Ó falusi körforgalom, Csütörtöki piactér, Eskü tér, stb.) fejlesztését foglalja magában. Mezey ígéretei szerint folytatódna a játszótér építési program is. A jelenlegi alpolgármester szerint fontos a város életében a folytonosság, így sok korábban megkezdett programot vinne tovább megválasztása esetén.Fontos döntés: ki vezesse a várost 2019-ig?

Bár sokan vélik úgy, hogy egy szavazat nem számít, valójában igen komoly tétje van a vasárnapi voksolásnak. Ennek fő oka, hogy csak polgármestert fognak választani, a testület változatlan összetételben a helyén marad. Jelenleg 8 főt ad a Gyömrő 2000 Kör, valamint egy-egy tagot a JOBBIK, a HEGY és a Fidesz. Ezzel a testülettel kell majd együtt dolgoznia leendő polgármesternek. A megválasztott polgármester mandátuma a 2019-es rendes helyi választásig szól majd. 

 

06:00, 12:00, 18:00, 20:10 - Gyömrő Info Magazin
06:06, 12:06, 18:06, 20:16 - Önkormányzati félóra - Dr. Mezey Attila és Agócs Zoltán
06:40, 12:40, 18:40, 20:50 - CoolToura - Losonc (ism.)
07:16, 13:16, 19:16, 21:26 - KO - az N1TV műsora
07:40, 13:40, 19:40, 21:50 - Gyere ahogy vagy!