Évente csak hazánkban 1500-an halnak meg prosztatarákban. A férfiak körében ez a negyedik leggyakoribb daganatos betegség. 131 percenként tudja meg egy férfi, hogy valószínűleg prosztatarákban szenved. Világviszonylatban egyetlen év alatt több mint 220 ezren vesztik életüket a prosztata daganatos megbetegedése miatt.Ez több, mint Debrecen teljes lakossága. Pedig az idejében felfedezett prosztatarák gyógyítható lenne. Persze ehhez szükséges az is, hogy 50 éves kor felett rendszeresen járjanak a férfiak urológiai szűrővizsgálatra. De nem járnak.

Férfi vagyok, nekem nem lehet bajom! – mondja a legtöbb úriember, ha bármilyen betegségről van szó. A többség már csak akkor megy el orvoshoz, ha komoly problémái vannak. Hívhatjuk ez férfibüszkeségnek, hiúságnak vagy egyszerű hülyeségnek, a lényegen nem változtat: a férfiiak általában úgy hiszik, rajtuk nem fog a legtöbb betegség.

Pedig a prosztatával kapcsolatos daganatos megbetegedés igenis megtalálja áldozatait: csak Magyarországon évente 4-5 ezer új beteget regisztrálnak. Mivel a prosztatarák sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, így nehéz idejében észrevenni. Ami tény: egyre idősebb korban jelentősen nő a kialakulásának kockázata. Viszont tény az is, hogy egy idejében felfedezett prosztatarák teljes mértékben gyógyítható. Adódik a kérdés: mégis miként lehet egy lényegében tünetmentes betegséget felfedezni?

Szűrővizsgálat, PSA mérés

Természetesen rendszeres urológiai vizsgálattal. A szakemberek 50 éves kor felett évente javasolják ennek megejtését. A vizsgálat két részből áll: egy fájdalommentes vérvételből, melyet követően az ún. PSA szintet nézik meg. A PSA nem más, mint a prosztata specifikus antigén, melynek szintje a prosztatát érintő betegségek esetén megemelkedik. Ennek értékéből az orvosok már jó eséllyel tudnak következetni arra, hogy van-e bármiféle prosztatával kapcsolatos problémája a páciensnek. Ezt követi az urológiai vizsgálat. Ettől sokan tartanak, fájdalmasnak gondolják. Pedig a valóságban nem fáj, igaz, nem is kellemes. De akárcsak egy nőgyógyászati vizsgálat, minden további nélkül kibírható, és valóban életet menthet. A szakorvos ebben az esetben a végbélen keresztül kézzel tapintja ki a prosztatát. Természetesen mindezek mellett van lehetőség további vizsgálatokra (ultrahang, stb.), de az esetek döntő többségében ez a két elsődleges vizsgálat jöhet szóba.

Szerencsés esetében a vizsgálatok nem mutatnak ki semmit, vagyis a páciens egészséges. Ez nagyon jó hír, de tudni kell: a prosztatarák bármikor kialakulhat, így mindenképp fontos a szűrővizsgálat rendszeres elvégzése!

Jól kezelhető

Pozitív eredményű vizsgálatok esetén a kezelőorvos az adott páciens leletei és állapota alapján dönt a szükséges beavatkozásról. Ez lehet műtét, vagy célzott kemoterápia is.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a prosztatarák viszonylag lassan alakul ki, és lassan ad áttétet is. Vagyis amíg csak lokálisan, a prosztatában van jelen, addig nagyon jó százalékkal teljes mértékben gyógyítható. Áttét esetén azonban értelemszerűen már egyre rosszabbak a túlélési esélyek. Ennek elkerülése érdekében fontos a korai diagnózis, a rendszeres szűrővizsgálat.

 

A SIGNAL televízió Háttérben című műsorának aktuális adása részletesen foglalkozik a témával. A videó ide kattintva érhető el. 

06:00, 12:00, 18:00, 20:11 - Gyömrő Info Magazin
06:22, 12:22, 18:22, 20:33 - Könyves percek
07:06, 13:06, 19:06, 21:17 - Sporttárs - Kozma Mihály
07:40, 13:40, 19:40, 21:51 - Gyere ahogy vagy!